دانشگاه الزهرا، در سال ۱۳۴۳ در دهکده ونک تهران، فعالیت خود را با ۹۰ دانشجو در رشتههای مترجمی زبانهای خارجی، روانشناسی، منشیگری و فنون خانهداری با عنوان «مدرسه عالی دختران» آغاز کرد. این مدرسه در سال ۱۳۵۴ به دانشگاه تبدیل شد و فعالیت خود را به طور رسمی و با عنوان «دانشگاه فرح پهلوی» شروع کرد، اما بعد از سال ۱۳۵۷، نام این دانشگاه از «فرح پهلوی» به «الزهرا» تغییر یافت. از سال ۱۳۵۶، این دانشگاه، به ۴ دانشکدهی «علوم پایه»، «ادبیات و علوم انسانی»، «علوم مدیریت و اقتصاد» و «هنر» تفکیک شد. در سال ۱۳۷۳، علاوه بر ۴ دانشکدهی مذکور، دانشکدههای «علوم تربیتی و روانشناسی»، «تربیت بدنی» و «فنی مهندسی» نیز به صورت مستقل، موجودیت یافتند و در نهایت در سال ۱۳۹۳، با تفکیک دانشکدهی علوم پایه به سه دانشکدهی «علوم ریاضی»، «علوم زیستی» و «فیزیک و شیمی»، تعداد کل دانشکدههای این دانشگاه، به ۱۰ دانشکده ارتقاء یافت. تا کنون، ۱۶ شخصیت علمی برتر کشور، به عنوان ریاست این دانشگاه منصوب شدهاند. جالب است بدانید که از سال ۱۳۴۳ تا سال ۱۳۶۲، یعنی چیزی قریب به ۲۰ سال، ریاست این دانشگاه که ویژهی بانوان است، بر عهدهی آقایان بوده، اما از سال ۱۳۶۳ تا به امروز، اوضاع تغییر یافته و از ۹ نفری که در جایگاه ریاست منصوب شدهاند، فقط ۳ آقا وجود داشته است. خانم دکتر انسیه خزعلی که معاون امور زنان و خانواده در دولت سیزدهم بود، در سالهای ۱۳۹۱ تا ۱۳۹۵ ریاست این دانشگاه را بر عهده داشته و پس از ایشان، خانم دکتر مهناز ملانظری، از سال ۱۳۹۵ تا سال ۱۴۰۰ در دانشگاه الزهرا ریاست کردهاند.
ظرفیت و شرایط پذیرش دانشگاه الزهرا و مقاطع تحصیلی ارائه شده در آن
یکی از شروط لازم برای پذیرش در این دانشگاه، جنسیت است! این دانشگاه فقط پذیرای دانشجویان خانم بوده و به عنوان معتبرترین دانشگاه تک جنسیتی کشور شناخته میشود. در حال حاضر ۱۰۵۲۴ دانشجوی خانم در دانشگاه الزهرا در مقاطع کارشناسی، ارشناسی ارشد، دکتری و پسادکتری در حال تحصیل هستند که ۱۹۱ از آنها، دانشجویان بینالملل هستند و تعداد کل دانشآموختگان این دانشگاه نیز، تا کنون ۴۷۵۷۵ نفر بوده است. بر اساس دفترچهی انتخاب رشتهی کنکور سال ۱۴۰۰-۱۴۰۱، ۳۰۷ نفر از گروه آزمایشی علوم تجربی، ۴۲۰ نفر از داوطلبان گروه علوم ریاضی، ۶۵۶ نفر از داوطلبان گروه علوم انسانی و ۲۹۷ نفر از داوطلبان کنکورهای هنر و زبانهای خارجی میتوانند با انتخاب یکی از رشتههای ارائه شده در دانشگاه الزهرا و قبولی در آن، تحصیلات کارشناسی خود را در این دانشگاه بگذرانند. در مجموع ظرفیت این دانشگاه برای مقطع کارشناسی، حدود ۱۶۸۰ دانشجو است که در جدول زیر، به تفکیک گروه آزمایشی، عنوان رشته و نوع دورهی تحصیلی، ظرفیتهای موجود مشخص شده است.
داوطلبان کنکور گروه آزمایشی علوم تجربی
داوطلبان کنکور گروه آزمایشی علوم ریاضی
داوطلبان کنکور گروه آزمایشی علوم انسانی
داوطلبان کنکور گروه آزمایشی هنر و زبانهای خارجی
دانشکدههای دانشگاه الزهرا
همان طور که گفته شد، دانشگاه الزهرا در حال حاضر دارای ۱۰ دانشکده است که عناوین این دانشکدهها و گروههای ارائه شده در آن به همراه امکانات آموزشیشان، در ادامه ذکر شده است.
دانشکدهی ادبیات
- تاریخ (کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری)
- زبان و ادبیات روسی (کارشناسی ارشد و دکتری)
- مترجمی زبان فرانسه (کارشناسی و کارشناسی ارشد)
- زبان و ادبیات عربی (کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری)
- زبان و ادبیات فارسی (کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری)
- زبان و ادبیات انگلیسی (کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری)
امکانات این دانشکده:
سایت رایانهی شمس، کتابخانهی کوثر، آزمایشگاههای تخصصی زبان (اتاق آکوستیک، دستگاه کامنگار، حنجرهنگار و انواع دستگاههای ضبط حرفهای صدا)، کتابخانهی تخصصی تاریخ، واحد سمعی بصری، مرکز مطالعات چند رسانهای و کتابخانهی مرکزی دانشکده.
دانشکدهی الهیات
- ادیان و عرفان اسلامی (کارشناسی، کارشناسی ارشد)
- فلسفه و حکمت اسلامی (کارشناسی و کارشناسی ارشد)
- فقه و مبانی حقوق اسلامی (کارشناسی و کارشناسی ارشد)
- علوم قرآن و حدیث (کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری)
- تاریخ فرهنگ و تمدن ملل اسلامی (کارشناسی و کارشناسی ارشد)
دانشکدهی علوم ورزشی
- مدیریت ورزشی (کارشناسی ارشد)
- فیزیولوژی ورزش (کارشناسی ارشد)
- رفتار حرکتی (کارشناسی و کارشناسی ارشد)
امکانات این دانشکده:
آزمایشگاه فیزیولوژی ورزشی به همراه ۲۹ دستگاه و ۳ ابزار مخصوص آزمایش بر روی موشها، آزمایشگاه رفتار حرکتی با ۲ فضای مجزا به همراه ۴۰ دستگاه، سالن اجتماعات، ۲ سالن ورزشی چند منظوره (والیبال، بسکتبال، بدمینتون، هندبال، تنیس روی میز، ژیمناستیک، آمادگی جسمانی، پیلاتس و …).
دانشکدهی علوم اجتماعی و اقتصادی
- حقوق (کارشناسی)
- اقتصاد (کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری)
- مدیریت (کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری)
- حسابداری (کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری)
- علوم اجتماعی (کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری)
- مطالعات زنان و خانواده (کارشناسی و کارشناسی ارشد)
امکانات این دانشکده:
آمفی تئاتر مصلی نژاد، سالن گردهمایی، آزمایشگاه حسابداری، مرکز رایانه پویا.
دانشکدهی علوم تربیتی و روانشناسی
- مشاوره و راهنمایی (کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری)
- روانشناسی (کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری)
- روانشناسی تربیتی (کارشناسی ارشد و دکتری)
- علم اطلاعات و دانششناسی (کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری)
- مدیریت و برنامهریزی آموزشی (کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری)
امکانات این دانشکده:
آزمایشگاه روانشناسی، آزمایشگاه رایانه، مرکز تکنولوژی آموزشی، سایت رایانه، کارگاه کتاب، سالن کنفرانس.
دانشکدهی علوم ریاضی
- علوم کامپیوتر (کارشناسی)
- آمار (کارشناسی و کارشناسی ارشد)
- ریاضی (کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری)
امکانات این دانشکده:
کلاسهای آموزشی مجهز به تکنولوژیهای مدرن آموزشی، سایت رایانه.
دانشکدهی علوم زیستی
- بیوتکنولوژی (کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری)
- میکروبیولوژی (کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری)
- علوم گیاهی (کارشناسی و کارشناسی ارشد)
امکانات این دانشکده:
آزمایشگاه فیزیولوژی گیاهان، آزمایشگاه سیستماتیک گیاهان، آزمایشگاه سیستماتیک گیاهی، آزمایشگاه کشت بافت گیاهی، اتاق رشد گیاهی، آزمایشگاه اسانس و عصارهگیری، آزمایشگاه تحقیقاتی گیاهی، اتاق سانتریفیوژ، آزمایشگاه جانورشناسی، آزمایشگاه فیزیولوژی جانوری و زیست سلولی، آزمایشگاه میکروبیولوژی عمومی، آزمایشگاه کشت سلولی، آزمایشگاه تحقیقاتی فیزیولوژی گیاهی، آزمایشگاه ژنتیک، هرباریوم، آزمایشگاه بیوتکنولوژی، آزمایشگاه بیوشیمی (مجهز به اسپکتروفتومتر مرئی، ماوراءبنفش، لیوفیلایزر، حمام سونیکاتور و سانتریفوژ)، آزمایشگاه میکروبیولوژی صنعتی، آزمایشگاه یوکاریوت، آزمایشگاه زیست شناسی محاسباتی، آزمایشگاه ژنتیک مولکولی و …
دانشکدهی فنی و مهندسی
- برق (کارشناسی)
- عمران (کارشناسی)
- مکانیک (کارشناسی و کارشناسی ارشد)
- کامپیوتر (کارشناسی و کارشناسی ارشد)
- مدیریت فناوری اطلاعات (کارشناسی ارشد)
- صنایع (کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری)
امکانات آموزشی این دانشکده:
سایت چند منظوره، سالن کنفرانس، ۳۱ آزمایشگاه و کارگاه سازههای ماکارونی.
دانشکدهی فیزیک و شیمی
- فیزیک (کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری)
- شیمی (کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری)
امکانات این دانشکده:
کتابخانه، سایت رایانه، کارگاه شیشهگری، آزمایشگاه مرکزی، آزمایشگاه های آموزشی شیمی، آزمایشگاههای تحقیقاتی شیمی، آزمایشگاههای آموزشی فیزیک و آزمایشگاههای تحقیقاتی فیزیک.
دانشکدهی هنر
- نقاشی (کارشناسی و کارشناسی ارشد)
- صنایع دستی (کارشناسی و کارشناسی ارشد)
- ارتباط تصویری (کارشناسی و کارشناسی ارشد)
- طراحی صنعتی (کارشناسی و کارشناسی ارشد)
- پژوهش هنر (کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری)
- طراحی لباس و چاپ پارچه (کارشناسی و کارشناسی ارشد)
امکانات این دانشکده:
کارگاه های تخصصی طراحی صنعتی (شامل کارگاههای فلز، مدلسازی، رزین و پلاستیک و چوب)، کارگاههای تخصصی صنایع دستی (شامل کارگاه درودگری، معرق چوب، معرق فلز، سفالگری، شیشهگری، بافت گلیم و قالی)، کارگاههای تخصصی طراحی چاپ پارچه (شامل کارگاههای چاپ پارچه سیلک اسکرین، چاپ باتیک، بافت پارچه)، کارگاههای تخصصی طراحی لباس (شامل کارگاههای الگوسازی، مولاژ و دوخت)، آزمایشگاه تخصصی رنگرزی پارچه و الیاف، نگارخانه آثار هنری، سالن آمفی تئاتر، سایتهای تخصصی کامپیوتر و لابراتوار عکاسی.
پژوهشکدههای دانشگاه الزهرا
- پژوهشکدهی زنان: در این پژوهشکده، تحقیقاتی در رابطه با مشکلات زنان در داخل کشور و همچنین در سطح جهان انجام میشود و در راستای حل این مشکلات، راهبردهایی ارائه میگردد.
- پژوهشکدهی مطالعات اقتصادی: این پژوهشکده نیز، تحقیقاتی در راستای مسائل اقتصادی انجام میدهد و مشتمل بر ۴ زیرگروه پژوهشی با عناوین «مطالعات نابرابری»، «فقر و اقتصاد»، «مدلسازی اقتصادی و کاربردهای آن در اقتصاد» و « اقتصاد اجتماعی و مدلسازی مبتنی بر عامل» است.
شعبهی دوم دانشگاه الزهرا در شهر ارومیه
بر اساس رهنمودهای مقام معظم رهبری، مبنی بر ضرورت گسترش دانشگاههای تک جنسیتی در سطح کشور، شعبهی دوم دانشگاه الزهرا در سال ۱۳۹۳ در شهر ارومیه، واقع در مرکز استان آذربایجان غربی، تاسیس شد. در حال حاضر این شعبه، در ۵ رشتهی مطالعات زن و خانواده، علم اطلاعات و دانششناسی، مدیریت IT با گرایش کسب و کار، زبانشناسی همگانی و حسابداری، در مقطع کارشناسی ارشد، دانشجو میپذیرد.
چه دانشکده ی مهندسی پر امکاناتی واقعا لذت برم 👏🏻