اگر دانشآموز رشتهی ریاضی فیزیک باشید، حتماً نام دانشگاه صنعتی شریف به گوشتان خورده است. این دانشگاه برترین دانشگاه ایران در رشتههای مهندسی است و در سطح جهانی نیز شناخته شدهترین دانشگاه ایران به حساب میرود. سالانه رتبههای برتر کنکور سراسری رشتهی ریاضی برای تحصیل در رشتههای دانشگاهی دانشگاه صنعتی شریف به رقابت با یکدیگر میپردازند و معمولاً نخبگان کشور و مدالآوران المپیادهای کشوری یا جهانی جذب این دانشگاه میشوند که باعث میشود دانشجویان این دانشگاه عمدتاً سطح علمی بالایی داشته باشند.
دانشگاه صنعتی شریف در ابتدا پیش از انقلاب اسلامی، در سال ۱۳۴۴ با دستور مستقیم محمدرضا پهلوی شروع به فعالیت نمود. البته نام این دانشگاه در آغاز کار دانشگاه صنعتی آریامهر بود. این دانشگاه توسط دکتر محمد علی مجتهدی تأسیس شده است و چندی پس از تأسیس واحد تهران آن، واحد اصفهان آن نیز فعالیت خود را آغاز نمود. در واقع بعد از انقلاب اسلامی بود که نام این دانشگاه تغییر کرده؛ واحد تهران آن تحت عنوان دانشگاه شریف و واحد اصفهان آن تحت عنوان دانشگاه صنعتی اصفهان به فعالیت خود ادامه دادند. امروزه دانشگاه صنعتی شریف از چهار پردیسِ مرکزی، خودگردان، بینالمللی کیش و پژوهش و فناوری تشکیل شده است. در این متن میخواهیم دانشگاه صنعتی شریف و هر چهار پردیس آن را به طور کامل معرفی کنیم.
معرفی پردیسهای دانشگاه صنعتی شریف
در این بخش به معرفی ۴ پردیس مذکور در بخش قبل میپردازیم.
- پردیس مرکزی
پردیس مرکزی دانشگاه صنعتی شریف که واقع در خیابان آزادی در تهران است دارای ۱۳ دانشکده است و عموماً پذیرای رتبههای برتر کنکور است. دانشکدههای این دانشگاه همگی در هر سه مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری دانشجو میپذیرند. جدول زیر تمامی دانشکدههای پردیس مرکزی دانشگاه صنعتی شریف که در سه دستهی مهندسی، غیر مهندسی و علوم پایه قرار دارند، را نشان داده است:
علاوه بر دانشکدههای مذکور در جدول فوق، ۵ مرکز آموزشی گروه فلسفه علم، مدیریت تربیت بدنی، زبانها و زبانشناسی، معارف و علوم انسانی و آموزش مهارتهای مهندسی نیز در پردیس مرکزی دانشگاه صنعتی شریف قرار دارند.
- پردیس خودگردان
پردیس خودگردان دانشگاه شریف در سال ۱۳۹۱ با عنوان پردیس بینالملل تهران فعالیت خود را آغاز کرد. هدف از تأسیس پردیس خودگردان دانشگاه شریف ارائهی آموزشی همسان با پردیس مرکزی دانشگاه صنعتی شریف برای طیف گستردهتری از افراد است. شعار این پردیس «آموزش یکسان، ارزیابی یکسان» است. دانشجویان پذیرفته شده در این پردیس در کنار دانشجویان پردیس مرکزی و در کلاسهای درسی یکسان با آنان دوران تحصیل خود را میگذرانند. در واقع تنها تفاوت بین دانشجویان پردیس خودگردان و پردیس مرکزی دانشگاه صنعتی شریف آن است که دانشجویان پردیس خودگردان موظف به پرداخت شهریهی مشخص هستند. جالب است بدانید که پذیرش دانشجو در این پردیس در ابتدا هم از طریق کنکور سراسری و هم به صورت بدون آزمون و با سوابق تحصیلی صورت میگرفت؛ اما در سال ۱۳۹۳ نحوهی پذیرش دانشجو تغییر کرد و در حال حاضر دانشجویان تنها از طریق کنکور میتوانند به این پردیس راه یابند. در ضمن، فعالیت این پردیس با تنها پنج رشتهی مهندسی فناوری اطلاعات، مهندسی عمران، مهندسی مکانیک، مهندسی نفت و مهندسی مکاترونیک آغاز گردید اما از سال۱۳۹۸ پس از بازنگریهای متعددی که در سیستم پردیس خودگردان اعمال شد، این پردیس چهار رشتهی مهندسی کامپیوتر، مهندسی عمران، مهندسی مکانیک و مهندسی نفت را ارائه نمود و رو به گسترش فعالیت نهاد. در حال حاضر این پردیس در ۱۱ رشته دانشجو میپذیرد.
- پردیس بینالملل کیش
دانشگاه کیش در سال ۱۳۸۸ به طور رسمی به پردیس بینالملل کیش دانشگاه صنعتی شریف واگذار شد؛ البته فعالیتهای پردیس بینالملل کیش از سال ۱۳۸۳ با همکاری دانشگاه کیش شروع شده بود. در خصوص پردیس بینالملل کیش دانشگاه صنعتی شریف لازم به ذکر است که این پردیس در حال حاضر رشتههای فنی و مهندسی فراوانی را در هر سه مقطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری ارائه میکند. در ضمن، لازم است بدانید که پذیرش دانشجو در این پردیس صرفاً با استفاده از سوابق تحصیلی صورت میگیرد.
- پردیس پژوهش و فناوری
پردیس پژوهش و فناوری جدیدترین پردیس این دانشگاه است. آغاز فعالیت این پردیس به سال ۱۳۹۲ برمیگردد. هدف از آغاز فعالیت این پردیس نیز گسترش و توسعهی دانشگاه صنعتی شریف و همچنین ارتقای کمی و کیفی دورههای تحصیلات تکمیلی و پسا دکتری در این دانشگاه بوده است و البته پروژهی این پردیس هنوز هم به اتمام نرسیده است. پردیس پژوهش و فناوری دانشگاه صنعتی شریف در بزرگراه همت – خرازی جنب بزرگراه تهران – شمال واقع خواهد شد.
معرفی رشتههای ارائه شده مقطع کارشناسی
همان طور که میدانید برای پذیرش در دانشگاه صنعتی شریف باید در کنکورهای سراسری شرکت کنید و رتبهی خوبی نیز کسب کنید. البته پردیسهای مختلف این دانشگاه بدون کنکور نیز دانشجو میپذیرند. درست است که دانشگاه صنعتی شریف بیشتر در رشتههای مهندسی که مختص دنشآموزان رشتهی ریاضی – فیزیک است، محبوب است، اما این دانشگاه برای دانشآموزان رشتههای تجربی و علوم انسانی نیز رشتههایی ارائه نموده است. برای آشنایی با رشتههای ارائه شده در پردیسمرکزی دانشگاه صنعتی شریف در مقطع کارشناسی به جدول زیر دقت نمایید:
جدول زیر نیز رشتههای ارائه شده در مقطع کارشناسی در پردیس خودگردان تهران از دانشگاه صنعتی شریف را نشان میدهد:
در آخر، رشتههای ارائه شده در مقطع کارشناسی در پردیس بینالمللی کیش نیز در جدول زیر نمایش داده شده است:
امکانات دانشگاه
از آن جا که دانشگاه صنعتی شریف یکی از بهترین دانشگاههای ایران است، انتظار میرود که این دانشگاه امکانات کاملی را در اختیار دانشجویان خود قرار دهد که همین طور هم هست. چند نمونه از این امکانات عبارت است از:
- آزمایشگاهها و مراکز تحقیقاتی مجهز
- خوابگاههای متعدد با امکانات رفاهی مناسب
- باشگاهها، سالنها و امکانات ورزشی برای رشتههای ورزشی گوناگون
- کتابخانهی مرکزی
- انجمنها و کانونهای مختلف فرهنگی
- مسجد دانشگاه صنعتی شریف
آیندهی فارغالتحصیلان
آیندهی فارغالتحصیلان یک دانشگاه را باید از دو منظر کسب پذیرش از دانشگاههای خارج از کشور و پیدا کردن کار بعد از تحصیل بررسی نمود. دانشگاه صنعتی شریف از هر دو منظر بینظیر است. به طور کلی، مسیر یافتن شغل در ایران برای فارغالتحصیلان دانشگاه صنعتی شریف بسیار سادهتر از بسیاری دیگر از دانشگاههای ایران است چرا که این دانشگاه در رشتههای مهندسی، حرف اول را در کشور میزند و عموماً دانشآموختگان ماهر با دانش فراوان به جامعه تحویل میدهد. منظر ادامهی تحصیل در کشورهای خارجی نیز فارغالتحصیلان دانشگاه صنعتی شریف عموماً بسیار موفق عمل میکنند؛ چرا که دانشگاه صنعتی شریف در کنار دانشگاه تهران شناخته شدهترین دانشگاههای ایران در سطح جهانی هستند. طبیعتاً چه در فرایند کسب پذیرش از دانشگاههای خارج کشور و چه در فرایند یافتن شغل بعد از تحصیل، دانشگاه تنها عامل مژثر نیست و خود فارغالتحصیلان باید با تلاش زیاد، برای خود رزومهی خوبی در طول تحصیل خود بسازند.
جمعبندی
در این مطلب بهترین دانشگاه کشور برای رشتههای فنی و مهندسی، یعنی دانشگاه صنعتی شریف، معرفی شده است. تاریخچهی دانشگاه صنعتی شریف، معرفی پردیسهای مختلف آن، رشتههای ارائه شده در این پردیسها و امکانات این دانشگاه از مواردی هستند که در این متن مورد بحث بودهاند. در ضمن، آیندهی فارغ التحصیلان دانشگاه صنعتی شریف نیز مورد بررسی واقع شده است.